Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podrzucam Wam przepis na szybkie i tanie ciasto, na osłodę w pochmurny, jesienny dzionek. Jest to ciasto z dawnych lat, z zeszytu mojej babci, przepyszne wilgotne i puchate.
keksówka 12×30 cm , mikser ręczny
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 24890
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9592
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2113
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4113
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 775
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 380
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 24890
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9592
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2113
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4113
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 775
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 380
Składniki
Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Następnie przesiej przez sitko wszystkie sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i ponownie wymieszaj tylko do połączenia. Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z owoców i pokrój w drobną kosteczkę. Obrane orzechy posiekaj drobniej, to samo zrób z żurawiną. Owoce i bakalie wrzuć do ciasta i całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj górę łyżką i wrzuć do piekarnika. Piecz ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Gotowe ciasto po upieczeniu wyjmij z keksówki na kratkę i pozostaw do przestygnięcia. Posyp cukrem pudrem przed podaniem, lub możesz przygotować ulubioną polewę. Smacznego!!!