Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś mój przepis na znane i klasyczne ciasto wuzetka, jest dużo wersji tego ciasta, ja dziś zapraszam na moją, biszkopt jest miękki i delikatny, krem śmietankowy i domowa polewa czekoladowa, całość przepyszna, polecam serdecznie :-)
mikser, blacha o wymiarach 21cm x 26cm
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 57
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 427
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 57
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 427
Składniki
Biszkopt: 1. Zaczynamy od rozpuszczenia 100 g masła i pozostawieniu go do wystudzenia. 2. Oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru i ubijamy na sztywno. 3. Do osobnej miski przesiewamy 200 g mąki tortowej, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. 4. Na końcu przesiewamy 3 łyżeczki kakao, mieszamy. 5. Do ubitych białek dodajemy 5 żółtek i miksujemy na najniższych obrotach. 6. Następnie do ciasta dodajemy stopniowo zmieszane mąki z kakao i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 7. Na końcu dodajemy wystudzone masło, miksujemy. 8. Dno blachy o wymiarach 21cm x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 9. Biszkopt pieczemy przez ok. 40-45 minut w nagrzanym piekarniku, z grzaniem góra-dół, na drugiej półce od dołu. 10. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie, zdejmujemy papier i przecinamy biszkopt na dwa blaty. 11. Spodni blat przekładamy do blachy wyłożonej świeżym papierem do pieczenia.
Krem śmietankowy: 1. Krem zaczynamy od przygotowania żelatyny. Potrzebujemy pół szklanki wrzątku, wsypujemy 1 łyżkę żelatyny, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Najlepiej, gdy żelatyna będzie lekko ciepła, wtedy lepiej połączy się z kremem. 2. Do misy miksera wlewamy 800 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%, dodajemy 3 łyżki cukru i miksujemy. W trakcie miksowania stopniowo dodajemy po łyżce żelatyny. Miksujemy tak długo, aż krem będzie wyraźnie gęsty, ale uważamy by nie przebić śmietany.
Ciasto: 1. Spodni blat biszkoptu nasączamy ponczem z mocnej herbaty, następnie nakładamy krem. Część kremu warto odłożyć do rękawa cukierniczego, żeby przyozdobić ciasto. Wygładzamy krem. 2. Przykrywamy drugim blatem, który też nasączamy ponczem z herbaty. 3. Następnie wierzch smarujemy powidłami śliwkowymi, ale ostrożnie, bo blat jest miękki i może się łatwo uszkodzić. Chowamy ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
Polewa czekoladowa: 1. W rondelku rozpuszczamy 100 g masła. 2. Dodajemy 2 łyżki kakao i chwilę na wolnym ogniu gotujemy i mieszamy. 3. Dodajemy 5 łyżek cukru pudru, nadal gotujemy i mieszamy. 4. Wlewamy odrobinę mleka. Przez chwilę polewa będzie wydawać się dość rzadka, musimy cierpliwie poczekać, gdy polewa się podgotuje chwilę, wtedy zgęstnieje, a gdy trochę przestygnie, przybierze piękny, ciemny, prawie czarny kolor. 5. Gotową polewę pozostawiamy do wystudzenia, ale pilnujemy by za bardzo nie stężała. Lekko ciepłą polewamy ciasto. 6. Następnie ciasto z polewą chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę. 7. Gdy polewa stężeje, wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na porcje, i odłożonym wcześniej kremem ozdabiamy ciasto, następnie chowamy do lodówki na całą noc. 8. Kroimy i zajadamy następnego dnia i jest przepysznie, gwarantuję i polecam serdecznie :-)