Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych białek, które zostały w lodówce po ostatnich wypiekach. Taki deser wychodzi mięciutki i puszysty - ma naprawdę lekką konsystencję. Dodatek maku sprawia, że nabiera więcej smaku i aromatu - po wyjęciu z piekarnika pięknie pachnie. Ciasto jest proste do zrobienia i pasuje idealnie do filiżanki kawy lub herbaty.
Keksówka o wymiarach ok. 30 x 10 cm
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 107
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 257
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 107
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 257
Składniki
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej, żeby nabrały pokojowej temperatury. W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia.
Białka zmiksuj na sztywną pianę. Cukier dosypuj łyżka po łyżce, dalej miksując.
Do ubitych białej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i mak. Wlej też chłodne, roztopione masło i ekstrakt. Ostrożnie wymieszaj silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach ok. 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż gotową masę i wyrównaj delikatnie z wierzchu.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Piecz ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ciasto z białek z makiem można ozdobić lukrem i bakaliami (orzechami, skórką pomarańczową) cukrem pudrem lub polewą czekoladową.