Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych białek, które zostały w lodówce po ostatnich wypiekach. Taki deser wychodzi mięciutki i puszysty - ma naprawdę lekką konsystencję. Dodatek maku sprawia, że nabiera więcej smaku i aromatu - po wyjęciu z piekarnika pięknie pachnie. Ciasto jest proste do zrobienia i pasuje idealnie do filiżanki kawy lub herbaty.
Keksówka o wymiarach ok. 30 x 10 cm
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1286
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5815
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8824
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18433
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1286
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5815
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8824
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18433
Składniki
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej, żeby nabrały pokojowej temperatury. W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia.
Białka zmiksuj na sztywną pianę. Cukier dosypuj łyżka po łyżce, dalej miksując.
Do ubitych białej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i mak. Wlej też chłodne, roztopione masło i ekstrakt. Ostrożnie wymieszaj silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach ok. 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż gotową masę i wyrównaj delikatnie z wierzchu.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Piecz ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ciasto z białek z makiem można ozdobić lukrem i bakaliami (orzechami, skórką pomarańczową) cukrem pudrem lub polewą czekoladową.