Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto z budyniem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 14760

Szybkie ciasto kruche z budyniem i jabłkami sprawdzi się świetnie jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i wszystko mieszamy. Dodajemy masło i ucieramy je z suchymi składnikami. Następnie dodajemy żółtka i także wcieramy je w mąkę z masłem. Dodajemy jogurt naturalny i staramy się ugnieść wszystko w całość. Gdyby masa zbyt mocno się lepiła, to dosypujemy odrobinę mąki. Polecam jogurt dodawać stopniowo, bo o ile do lepiącego się ciasta dodać mąkę nietrudno, to do twardego i suchego jogurtu tak łatwo już nie dodamy. Całość krótko zagniatamy i formujemy w kulę. Od ciasta odkrawamy 1/3, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część zawijamy także w folię i wkładamy do lodówki.

  2. Kiedy ciasto się chłodzi, my gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i w niej rozprowadzamy budyń. Pozostałą część zagotowujemy z dwiema łyżkami cukru. Kiedy mleko w garnku zaczyna wrzeć, wlewamy do niego część z budyniem i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń ściągamy z gazu i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Kiedy budyń jest wystudzony (letni), to zabieramy się za składanie ciasta.

  3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wkładamy do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy nim dno. Możemy je oprószyć delikatnie kaszą manną lub bułką tartą, które wchłoną ewentualną wilgoć i zapobiegną powstaniu zakalca. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka, a następnie rozsmarowujemy budyń. Staramy się, aby dokładnie pokrył jabłka. Na tarce o grubych oczkach ścieramy zamrożony kawałek ciasta i obsypujemy nim budyń miejsce przy miejscu. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy je dobrze wystudzić, bo ciepłe podczas krojenia może się rozpadać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń