Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z całymi truskawkami

Ciasto z całymi truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 6232

Dodano:

Odsłon: 6634

Pyszne lekko kwaskowate i nie za słodkie, prawdziwe truskawkowe orzeźwienie

Składniki

  • Składniki na spód;
  • 4 jaja, 3 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki cukru, 200 g. masła
  • Masa truskawkowa;
  • 1 kg. truskawek, duży budyń waniliowy bez cukru, 2 łyżki cukru
  • beza;
  • 4 białka, 3/4 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Masło roztopić, przestudzić. Do wystudzonego masła, może być lekko ciepłe dodać żółtka, cukier, make przesianą z proszkiem i ekstrakt z wanilii. Wymieszać ręcznie, odjąć garstkę ciasta na kruszonkę. Owinąć ją we folię i umieścić w zamrażarce.
    Pozostałe ciasto wyłożyć na dnie formy do pieczenia 25/25, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 170* piekarnika. Piec 20 minut.

    W między czasie gdy ciasto się piecze, obieramy truskawki ze szypułek.
    Wsypujemy do nich proszek budyniowy i cukier. Mieszamy. I zabieramy się za zrobienie bezy.

    Białka miksujemy na najwyższych obrotach, pod koniec dosypujemy stopniowo cukier.

    Na podpieczone ciasto ( może być wyjęte prosto z pieca) wykładamy truskawki, na nie bezę i starte zamrożone ciasto.

    Pieczemy 40 minut w 160*

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń