Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto chałwowiec na herbatnikach przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym.Niebo w gębie :).Nie wymaga pieczenia,szybko się obi i bardzo szybko znika z talerza :).
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666254
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 82
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 525
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5732
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 976
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 263
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666254
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 82
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 525
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5732
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 976
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 263
Składniki
Do garnuszka odlewamy 1,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę i gotujemy budyń. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń. Na koniec dodajemy drobno pokruszoną chałwę. Blaszkę 30x25 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników . Smarujemy kremem chałwowym. Układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie smarujemy cienko konfiturą z czarnej porzeczki a potem kremem. Dalej układamy jeszcze kolejne dwie warstwy- herbatniki i krem,herbatniki i krem. Każdą wartwę kremu ładnie wyrównujemy aby równo układały się herbatniki Na wierzchu ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą lub dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin aby masa stężała a herbatniki zmiękły. SMACZNEGO!!!