Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z delicjami

Ciasto z delicjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 266

Dodano:

Odsłon: 82194

Jest po prostu wyśmienite!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt; Z 4 jaj, 0,5 szk. cukru, 0,5szk. mąki i proszku do pieczenia pieczemy biszkopt.

  2. Kroimy brzoskwinie w kosteczkę. Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu i odstawiamy na bok, by tężała.

  3. Krem; 3 żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i trzema łyżkami cukru, zalewamy to 1szk. wrzącego mleka i ubijamy na parze, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodajemy 1 białą czekoladę w kostkach oraz wlewamy rozpuszczoną w 0,5 szk. wrzącej wody żelatynę. Masę schładzamy w lodówce. Następnie ubijamy 0,5 szk. śmietany z trzema łyżkami cukru pudru i łączymy to ze schłodzoną masą. Do tego dajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wylewamy na biszkopt. Wkładamy cisto na moment do lodówki.

  4. Po jakimś czasie układamy po wierzchu delicje i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na parę godzin do lodówki i gotowe! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (50)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Agagunia 06 grudnia Przepis jest nie dokładny. Nie ma podanych wymiarów brytwanki, a do biszkopta tylko tyle co składniki, wiadomo ze nie kazdy piecze biszkopty.. Do tego "ubijanie naparze" to mamy dodać tą szklanke mleka do tych utartych jaj czy mamy te jaja dodać do mleka i gotować zeby zgestnialo? Troche bez ładu i składu a troszke pieniążków na to idzie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 01 grudnia 2011 pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje - całej rodzinie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Twistgirl 05 maja 2011 Przepraszam że tak późno odpisuję:(
Lepiej wymieszać łyżką,to bardziej bezpieczne a jeśli chodzi o transport to w całości jak najbardziej można przewozić, nawet w kawałkach, najważniejsze to by dobrze zapakować:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tytusa_mama 06 kwietnia 2011 zrobiłam, próbne. jeszcze galaretka nie stężała dobrze a ja już musiałam spróbować,pyszne jest, myślę że jak postoi to bedzie jeszcze lepsze. robiłam na blaszce 24x24cm i ilość moim zdaniem jest w sam raz takie średnio wysokie ciastko. na święta na pewno też zrobię i zabiorę do rodziny chyba wytrzyma podróż, zobaczymy

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tytusa_mama 04 kwietnia 2011 mam zamiar zrobić to ciasto na święta i bardzo proszę o odpowiedź na 2 pytania:
1 czy po wyjęciu z lodówki wytrzyma ze 2-3 godziny jazdy samochodem, czy raczej ma tendencje do rozlewania się?
2 czy ubitą śmietanę należy wymieszać z masą łyżką czy można mikserem na najniższych obrotach, nie zważy się?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbi7115 28 grudnia 2010 Zrobiłam na święta, rodzinka się zachwycała...wszystkim niezwykle smakował :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bwwz 12 września 2010 Wyprobowane, zniknelo blyskawicznie:-)))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń