Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z dżemem.

Ciasto z dżemem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1871

Dodano:

Odsłon: 8218

Tanie, szybkie i proste ciasto pachnące dżemem i cynamonem. Do wykonania w 15 minut plus pieczenie. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Polecam upiec :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i mleko, dodajemy dżem i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i dokładnie miksujemy.

  2. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

  3. Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i wyjmujemy z foremki.

  4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Według uznania ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

    Rady:
    Zamiast dżemu możemy użyć powidło śliwkowe.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń