Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 17737

Dodano:

Odsłon: 2066

Pyszne wspomnienie lata zawarte w delikatnym ucieranym cieście z jeżynami.

Składniki

  • 80 dag jeżyn (u mnie mrożone)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła (250g) lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • cukier puder do ozdoby
  • 4 jajka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z jeżynami

Przygotowanie

  1. Rozmrożone owoce odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy jajka cały czas ucierając.

  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczeni i dodajemy bezpośrednio do masy.

  3. Dokładnie mieszamy i dodajemy mleko z sokiem z cytryny.

  4. Mieszamy i dorzucamy do niego odsączone jeżyny.

  5. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie 20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 60 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem.

  7. Ciasto kiedy wystygnie obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń