Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 4102

Ciasto z kaszy jaglanej z lekko kwaskowymi morelami i zapachem prawdziwej wanilii. Na mocno chrupiącym spodzie z pokruszonych wafelków. Upieczone ciasto można polać białą, rozpuszczoną czekoladą.

Składniki

  • 400 g kaszy jaglanej( suchej)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy, domowy z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • suszone morele
  • coś do posłodzenia: miód, cukier klonowy
  • Spód:
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100 g wafelków
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Foremkę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować spód. Wafelki rozkruszyć, dodać płatki owsiane i olej kokosowy. Wymieszać i wyłożyć tortownicę. Wyrównać łyżką zwilżoną zimną wodą.

  2. Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować jak zwykle. Wlać trochę mleka i zmiksować. Dodać resztę mleka, 2 jajka, 1 budyń, cukier waniliowy i rozpuszczony olej kokosowy. Suszone morele drobno pokroić i dodać do masy. Wymieszać. Posłodzić według upodobania miodem lub syropem klonowym. U mnie jest 1-2 łyżki miodu. Jeśli masa jest bardzo sucha, można dodać trochę mleka. Ostrożnie wyłożyć na spód.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około godziny. Przed podaniem ciasto można udekorować świeżymi owocami lub polać białą czekoladą . Smacznego!

    Dekoracja wielkanocna: z upieczonego ciasta można wyciąć takie słodkie baranki przy pomocy foremki do ciastek. I posypać kokoskami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń