Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z makiem i brzoskwiniami

Ciasto z makiem i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 749

Dodano:

Odsłon: 8202

Ciasto z makiem i brzoskwiniami jest wilgotne i bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 4 żółtka
  • Kruszonka:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 5 dag margaryny
  • 5 dag masła
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 dag herbatników
  • 2 łyżki płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Mąkę, cukier i masło rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki.


    Ciasto:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i smalcem.

  2. Dodać żółtka, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, szybko zarobić ciasto. Włożyć do woreczka foliowego, odłożyć do lodówki na pół godziny.

  3. Następnie rozwałkować, włożyć do dużej blaszki, posypać pokruszonymi herbatnikami.

  4. Gotową masę makową wymieszać z pokrojonym w kostkę jabłkiem i skórką pomarańczową kandyzowaną.

  5. Wyłożyć na ciasto, posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.

  6. Wierzch ciasta posypać kruszonką wymieszaną z płatkami migdałowymi.

  7. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń