Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1494
Dodano: 10.03.2015
Odsłon: 9264
> 6 os. | 60 min | średnie | tanie |
biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy, piec w 180C przez około 35min. Wystudzić
masa: Z 500ml mleka odlać około 150ml, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i chwilę pogotować. Masło pokroić w kostkę i dorzucić do kokosu, mieszać aż masło roztopi się. Po rozpuszczeniu masła wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wymieszać. Mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ułożyć biszkopty i poczekać aż masa wystudzi się.
galaretka: Truskawki zagotować do miękkości z łyżką cukru. Zmiksować. Dolać 700ml wrzącej wody, wsypać galaretki i wymieszać. Poczekać aż zacznie tężeć. Wylać na ciasto i włożyć do lodówki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

BEATA1978 14 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię takie połączenie smakowe. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 11 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Bajeczne ciasto! Wygląda wspaniale - niebo dla podniebienia :D Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz