Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z miodem i orzechami może gościć na świątecznym stole lub przygotuj je bez okazji. Upieczenie deseru jest nieco czasochłonne, więc miodowe placki możesz wykonać wcześniej i przełożyć kremem kolejnego dnia.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 61
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 260
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 61
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 260
Składniki
Zacznij prace od wykonania ciasta i skarmelizowania cukru. Sięgnij po garnek z grubym dnem, najlepiej emaliowany, aby łatwiej kontrolować kolor karmelu i wsyp do niego cukier. Włącz gaz pod garnkiem i pozwól, aby cukier się w pełni rozpuścił (uważaj, aby nie przypalić). Wymieszaj miękkie masło z miodem i przełóż mieszaninę do płynnego cukru, następnie odstaw do przestudzenia.
Gdy masa osiągnie około 70°C, wbij do niej jajka i wsyp 1/3 mąki, po czym wymieszaj. Dodaj sodę i sok z cytryny, ponownie wymieszaj, a na koniec dodaj resztę przesianej mąki i zagnieć gładkie ciasto.
Następnie podziel ciasto na 6 równych części i zostaw na 10-15 minut. Każdy fragment bardzo cienko rozwałkuj na papierze do pieczenia, po czym wytnij nożem kwadrat (bok ok. 21 cm średnicy). Możesz także odbić kształt przykładając do ciasta kwadratową foremkę lub odbić na cieście pierścień tortownicy (uzyskasz wtedy okrągłe placki). Przełóż pierwszy fragment ciasta na papierze na blaszkę i piecz około 10 minut w 170°C. Z każdym fragmentem ciasta zrób podobnie. Ważne, aby wszystkie blaty miały taki sam kształt. Zostaw placki do całkowitego ostygnięcia.
Wstaw puszkę kajmaku do garnka z wrzątkiem, aby masa stała się miękka i łatwa w obróbce. Upraż na suchej patelni orzechy, następnie drobno je posiekaj. Ubij zimną śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z miękkim toffi. Odłóż 4-5 łyżek do miseczki, a do reszty masy wsyp przesiekane orzechy.
Złóż ciasto. Pierwszy miodowy placek posmaruj masą i przykryj kolejnym blatem ciasta. Tak postępuj do wykończenia składników. Pamiętaj, by na samym wierzchu było ciasto. Na górę wyłóż resztę pozostawionej masy, wyrównaj powierzchnię i przeciągnij nożem po ukosie ciasta, by utworzyć równe paski. Rozpuść czekoladę i za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego wykonaj finezyjne wzorki. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.