Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo orzeźwiające i smaczne ciasto.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy /23x28/ wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.30minut w tem.180st.C
Truskawki zmiksować i podgrzewać w rondelku z cukrem. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do niej trochę gorącego musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek mieszając całość jeszcze przez chwilę Wystudzić i gdy mus zacznie tężeć wyłożyć go na wystudzony biszkopt.Wstawić do lodówki..
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zwarzyła się śmietana.Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki. Życzę SMACZNEGO!
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, a na spód można zrobić też kruche ciasto.