Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mój eksperyment ... bardzo udany :-)
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 283
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3929
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 369
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29365
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 283
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3929
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 369
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29365
Składniki
Spód: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie tortownica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 25 min.
Mus:masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żółtka ubić z połową cukru, dodać mleko w proszku, ucierając. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i lekko ostudzić. Do masy z żółtek dodać przestudzoną czekoladę i żelatynę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać stopniowo resztę cukru. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej i wymieszać delikatnie łyżką, tak aby mus nie opadł. Wkroić plasterki banana i pokrojone ptasie mleczko, delikatnie wymieszać. Gotowy mus wylać na przestudzony spód, wyrównać. Mozna posypać kolorową posypką lub startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)