Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mój eksperyment ... bardzo udany :-)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 33
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Składniki
Spód: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie tortownica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 25 min.
Mus:masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żółtka ubić z połową cukru, dodać mleko w proszku, ucierając. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i lekko ostudzić. Do masy z żółtek dodać przestudzoną czekoladę i żelatynę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać stopniowo resztę cukru. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej i wymieszać delikatnie łyżką, tak aby mus nie opadł. Wkroić plasterki banana i pokrojone ptasie mleczko, delikatnie wymieszać. Gotowy mus wylać na przestudzony spód, wyrównać. Mozna posypać kolorową posypką lub startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)