Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z musem z białej czekolady

Ciasto z musem z białej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11534

Dodano:

Odsłon: 5613

mój eksperyment ... bardzo udany :-)

Składniki

  • spód:
  • jajka, 3
  • cukier, 0,5 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 mały
  • proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
  • Mąka pszenna, 0,5 łyżki
  • budyń waniliowy (bez cukru), 1,5
  • MUS:
  • masło, 100g
  • czekolada biała, 100g
  • jajka do musu, 3 duże
  • mleko w proszku, 2 łyżeczki
  • cukier do musu, 1/4 szkl.
  • żelatyna rozpuszczona w 100ml wody, 3 łyżeczki
  • banan (opcjonalnie), 1 duży
  • ptasie mleczko (opcjonalnie, u mnie kakaowe), kilka szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z musem z białej czekolady

Przygotowanie

  1. Spód: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie tortownica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 25 min.

  2. Mus:masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żółtka ubić z połową cukru, dodać mleko w proszku, ucierając. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i lekko ostudzić. Do masy z żółtek dodać przestudzoną czekoladę i żelatynę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać stopniowo resztę cukru. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej i wymieszać delikatnie łyżką, tak aby mus nie opadł. Wkroić plasterki banana i pokrojone ptasie mleczko, delikatnie wymieszać. Gotowy mus wylać na przestudzony spód, wyrównać. Mozna posypać kolorową posypką lub startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 lipca 2012 Twój eksperyment musi być pyszny,na pewno wypróbuję,pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń