Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jest pyszne i bardzo słodkie.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 141
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8549
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 367
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5216
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4932
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 141
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8549
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 367
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5216
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4932
Składniki
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder, ocet, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, ciastem wykładamy również boki formy i pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier puder, następnie ubijamy na parze, na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy i aromat, jak piana będzie gorąca, to odstawiamy aby chwilę przestygła.
Przestudzony placek smarujemy dowolną konfiturą lub dżemem, posypujemy tartymi orzechami i rodzynkami, wykładamy pianę i posypujemy tartą czekoladą.