Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z sentymentem

Ciasto z sentymentem

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1443

Dodano:

Odsłon: 9332

Z sentymentem, bo pieczone przez moją mamę, kiedy byłam dzieciakiem. Szybkie i super smaczne :) Doskonały przepis dla zabieganych ;)

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 300 g ulubionego dżemu (u mnie to wiśniowy i z czarnej porzeczki)
  • 400 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • ¾ szklanki letniej wody i sok z połowy cytryny.
  • Składniki na polewę:
  • 125 g czekolady ciemnej
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z sentymentem

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuję biszkopt. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
    Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
    Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
    Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty.

  2. Pierwszy blat nasączam połową wody z cytryną, smaruję ulubionym dżemem, na to wykładam kwaśną śmietanę i całość przykrywam drugą połową biszkopta. Górną warstwę biszkopta nasączam drugą połową wody i całość wstawiam do lodówki na 20 minut.
    Międzyczasie przygotowuję polewę.

  3. Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
    Czekoladę wylewam na ciasto i wyrównuję. Górę można posypać orzeszkami lub wiórkami kokosowymi.
    Ciasto z sentymentem najlepsze jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń