Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z sentymentem, bo pieczone przez moją mamę, kiedy byłam dzieciakiem. Szybkie i super smaczne :) Doskonały przepis dla zabieganych ;)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1363
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 306
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1363
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 306
Składniki
Najpierw przygotowuję biszkopt. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty.
Pierwszy blat nasączam połową wody z cytryną, smaruję ulubionym dżemem, na to wykładam kwaśną śmietanę i całość przykrywam drugą połową biszkopta. Górną warstwę biszkopta nasączam drugą połową wody i całość wstawiam do lodówki na 20 minut. Międzyczasie przygotowuję polewę.
Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na ciasto i wyrównuję. Górę można posypać orzeszkami lub wiórkami kokosowymi. Ciasto z sentymentem najlepsze jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.