Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z sercem

Przepis dnia 2015-02-14
Ciasto z sercem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8030

Dodano:

Odsłon: 4073

Proste ciasto ucierane z sercem w środku. By wykonać to ciasto musimy najpierw upiec ciasto czerwone, z którego wycinamy serca, a następnie przygotowujemy ciasto jasne. Wycięte serca układamy na jasnym cieście i całość razem pieczemy. Ja do dekoracji przygotowałam różowy lukier i ozdobiłam pisakami lukrowymi. Ciasto można po prostu oprószyć cukrem pudrem i będzie również smaczne. Jeśli macie problem z używaniem barwników to polecam zamiast ciasta czerwonego przygotować ciasto kakaowe. Wtedy z podanej ilości mąki odejmujemy 2 łyżki, i w to miejsce dodajemy kakao. Dekoracją może być wtedy polewa czekoladowa.

Składniki

  • Na ciasto czerwone:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • pół szklanki cukru
  • barwnik spożywczy czerwony
  • Na ciasto jasne:
  • 150g masła lub margarnyny
  • 300g mąki pszennej
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • łyżka cukru z wanilią
  • 80ml mleka
  • 3 jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego lub różowego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z sercem

Przygotowanie

  1. Ciasto czerwone: Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wlewamy barwnik i miksujemy ponownie. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce.

  2. Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przekładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Na cieście układamy na stojąco wycięte czerwone serca. Całość zakrywamy pozostałym jasnym ciastem (warto się wspomóc rękawem cukierniczym, gdyż ciasto jest dość gęste). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

  3. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny lub wodą i barwnikiem, dekorujemy ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń