Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne ciasto jogurtowe z owocami. Oprószone cukrem pudrem smakuje rewelacyjnie. Za jego przygotowanie najlepiej zabrać się latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych śliwek. Wypróbujcie ten przepis, będziecie do niego chętnie wracać. Gwarantujemy, że przepis na stałe zagości w Twoim menu. Aby urozmaicić nieco ciasto możesz zamiast śliwek użyć innych owoców.
tortownica o średnicy 26 cm
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1264
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 723
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4542
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1264
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 723
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4542
Składniki
WAŻNE: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty znajdujące się w lodówce najlepiej wyciągnąć dwie godziny przed rozpoczęciem pracy w kuchni.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Umyte owoce układamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie śliwki obtaczamy z mące.
Do miski wbijamy białka i ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i miksujemy przez chwile do połączenia składników.
Do masy jajecznej dodajemy olej i jogurt naturalny. Składniki mieszamy. Na koniec dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy, aby pozbyć się wszystkich grudek.
Tortownicę (o średnicy 26 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Do blaszki przelewamy surowe ciasto. Powierzchnię wyrównujemy. Śliwki układamy równomiernie, jedną obok drugiej skórką skierowaną do dołu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto ze śliwkami dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!