Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto żołądek

Ciasto żołądek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2527 Ocena: 18485

Dodano:

Odsłon: 7365

Smaczne ciasto na stół świąteczny.

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Mak ¾ szklanki
  • Masło lub margaryna 25 dag
  • Jajka 6 szt.
  • Olej 6 łyżek
  • Cukier 1 ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 2 łyżeczki
  • Kisiel cytrynowy 1 łyżka
  • Cukier puder do posypki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto żołądek

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie dodać dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą (średnią) wymieszać z kakao a najmniejszą z łyżką kisielu cytrynowego. Formę posmarować tłuszczem i posypać makiem.

  2. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem, na środku trochę jej rozgarnąć i w zrobione miejsce wyłożyć ciasto z kakao. Także na nim na środku zrobić miejsce na ciasto z kisielem.

  3. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni.

  4. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń