Do góry

Desery Przepis na:

Crumble (nasza wersja)

Crumble (nasza wersja)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2190 Ocena: 48586

Dodano:

Odsłon: 9426

Troszkę inna wersja tego znakomitego deseru.

Składniki

  • Kruszonka:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 40 g cukru waniliowego
  • 350 g mąki tortowej
  • Masa:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru (do ubicia)
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki cukru (do karmelizowania)
  • cynamon
  • 1 budyń waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy cukier trzcinowy, kostkę masła, cukier waniliowy oraz mąkę. Dzielimy na dwie równe części.

    Formę do tarty ( 30 cm ) wykładamy papierem do pieczenia.

    Pierwszą część kruszonki rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Drugą część wkładamy do zamrażarki na czas karmelizowania jabłek.

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i smażymy przez chwilę na maśle z dodatkiem cukru. Pod koniec dodajemy cynamon ( ilość zależy od preferencji smakowych- u nas mnóstwo ). Studzimy.

    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy razem z jabłkami i suchym budyniem. Masę wylewamy na ciasto znajdujące się w formie.

    Ciasto z zamrażarki wyciągamy i ścieramy nad masą ( równomiernie ).

    Całość zapiekamy w temperaturze 200°C przez 35-40 min ( do zrumienienia ).

    Pozostawiamy do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 09 lutego 2016 Przepyszna propozycja! Palce lizać :) Podoba mi się ta wersja :D Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Fram 09 lutego 2016 to chyba rzeczywiście nie do końca crumble, ale opcja z budyniem zapowiada się całkiem nieźle... do przetestowania w weekend ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń