Do góry

Desery Przepis na:

Crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką

Crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3507

Dodano:

Odsłon: 688

To chyba najłatwiejsze ciasto, jakie można wymyślić – dojrzałe, pachnące owoce przykryte chrupką kruszonką migdałową i zapieczone w piekarniku. Crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką – prościej już nie można.

Składniki

  • 4-5 dużych brzoskwiń (lub nektarynek)
  • 150 g czarnej porzeczki
  • 100 g masła + ćwierć łyżeczki soli
  • 50 g mąki (używam jasnej orkiszowej, może też być zwykła pszenna) – 2 kopiaste łyżki
  • 80-100 g cukru (pół szklanki)
  • 50 g drobno zmielonych migdałów
  • 2 garście płatków migdałowych, czyli około 60 g (można użyć nawet więcej)
  • opcjonalnie : 1-2 łyżki likieru lub nalewki z czarnej porzeczki
  • opcjonalnie 2-3 łyżki zmielonych migdałów do wysypania formy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj je tłuszczem i posyp 2-3 łyżkami mielonych migdałów, które wciągną nadmiar puszczanego przez owoce soku.

  2. W misce wymieszaj masło z dodatkiem soli, mąkę, cukier i migdały, rozdrabniając je palcami tak, by powstała kruszonka. Odstaw do lodówki.

  3. Owoce czarnej porzeczki umyj i dokładnie osusz. Brzoskwinie pokrój na ósemki. Ułóż owoce na dnie natłuszczonego i wysypanego mielonymi migdałami naczynia żaroodpornego – najpierw brzoskwinie, a na wierzchu kulki czarnej porzeczki. Możesz polać owoce 1-2 łyżkami nalewki z czarnej porzeczki (jednak jej dodatek można pominąć). Całość posyp schłodzonym ciastem i piecz przez około 25 minut, aż kruszonka się zrumieni.

  4. Gotowe crumble posyp cukrem pudrem i najlepiej podaj na ciepło. Doskonale smakuje samo, jak i z gałką lodów waniliowych czy też z dodatkiem crème fraiche, mascarpone, bitej śmietany itp. Oprócz niewątpliwych zalet ma też niestety jedną wadę – barrrdzo szybko znika!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 06 sierpnia Najlepszy deser pod słońcem: owoce sezonowe zapieczone pod kruszonką, podane na ciepło z gałką lodów:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń