Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cwibak to ciasto, w którym królują przede wszystkim bakalie i orzechy. Jego przygotowanie jest na tyle proste, że możecie go upiec tuż przed samymi świętami. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce, przelać do prostokątnej formy, upiec, udekorować cukrem pudrem i gotowe! Przepis na ten świąteczny wypiek dostałam od mojej babci, która była specjalistką w pieczeniu ciast i przygotowywaniu deserów.
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ś...
Odsłon: 9579
Są takie przepisy, do których często wracamy z sentymentem. Niewątpliwie jedn...
Odsłon: 36046
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 496
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 218
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 385
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3664
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3989
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 496
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 218
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 385
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3664
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3989
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z cukrem i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę. Składniki mieszamy do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta.
Na sam koniec do ciasta dodajemy ubite białka. Całość mieszamy do połączenia składników.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Cwibak pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Tiramisu-włoski specjał
Desery
Szybkie oponki w 5 minut
Desery
Ciasto drożdżowe łyżką mieszane
Desery
Ciasto na gofrach
Tiramisu-włoski specjał
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 385
Szybkie oponki w 5 minut
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3664