Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cwibak to ciasto, w którym królują przede wszystkim bakalie i orzechy. Jego przygotowanie jest na tyle proste, że możecie go upiec tuż przed samymi świętami. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce, przelać do prostokątnej formy, upiec, udekorować cukrem pudrem i gotowe! Przepis na ten świąteczny wypiek dostałam od mojej babci, która była specjalistką w pieczeniu ciast i przygotowywaniu deserów.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1259
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457906
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1507
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2299
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 605
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1259
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457906
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1507
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2299
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 605
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z cukrem i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę. Składniki mieszamy do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta.
Na sam koniec do ciasta dodajemy ubite białka. Całość mieszamy do połączenia składników.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Cwibak pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy cukrem pudrem.