Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cwibak to ciasto, w którym królują przede wszystkim bakalie i orzechy. Jego przygotowanie jest na tyle proste, że możecie go upiec tuż przed samymi świętami. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce, przelać do prostokątnej formy, upiec, udekorować cukrem pudrem i gotowe! Przepis na ten świąteczny wypiek dostałam od mojej babci, która była specjalistką w pieczeniu ciast i przygotowywaniu deserów.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9648
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9648
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z cukrem i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę. Składniki mieszamy do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta.
Na sam koniec do ciasta dodajemy ubite białka. Całość mieszamy do połączenia składników.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Cwibak pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy cukrem pudrem.