Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7726
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7726
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 171
Składniki
Zaczynamy od zrobienia zaczynu z 50ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, resztę mleka oraz rozczyn i dokładnie wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając jajko, żółtka, wyrobić i dodać masło.
Gotowe ciasto przełożyć na stolnice, wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto posmarować roztopionym masłem i mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zawinąć w rulon i pociąć na plasterki (ok. 12), plasterki ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, góra-dół, przez 20 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu można polać lukrem. Cukier puder oraz sok z cytryny dokładnie wymieszać.