Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 121
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 54
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 719
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 630
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10122
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 121
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 54
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 719
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 630
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10122
Składniki
Zaczynamy od zrobienia zaczynu z 50ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, resztę mleka oraz rozczyn i dokładnie wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając jajko, żółtka, wyrobić i dodać masło.
Gotowe ciasto przełożyć na stolnice, wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto posmarować roztopionym masłem i mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zawinąć w rulon i pociąć na plasterki (ok. 12), plasterki ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, góra-dół, przez 20 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu można polać lukrem. Cukier puder oraz sok z cytryny dokładnie wymieszać.