Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowa babeczka z kubeczka

Cytrynowa babeczka z kubeczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 2058

Dodano:

Odsłon: 346

Cytrynowa babeczka z kubeczka to kolejny mój wypiek z mikrofali. Jest to bardzo szybkie ciasto, które piecze się zaledwie 2-3 minuty. Podobny jest też czas jego przygotowania. Ciasto jest idealne na nagły spadek cukru i ochotę na coś słodkiego, gdy nie mamy nic gotowego pod ręką.

Składniki

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego z cukrem
  • kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast
  • cukier puer do posypania
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowa babeczka z kubeczka

Przygotowanie

  1. Jajko wbiłam do miseczki i roztrzepałam je dokładnie widelcem. Do jajka dolałam zimne mleko i zimny olej. Wymieszałam składniki łyżką do połączenia. Do drugiej miseczki wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kisiel cytrynowy. Składniki sypkie wymieszałam łyżką i przesypałam do roztrzepanego jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Na koniec dodałam kilka kropel zapachu cytrynowego i jeszcze raz wymieszałam wszystko. Duży kubek porcelanowy posmarowałam w środku odrobiną masła i wysypałam mąką. Przelałam do niego przygotowane ciasto. Kubek wstawiłam do mikrofali. Babeczkę piekłam ok. 2- 3 minut na mocy 700W. Przed wyjęciem sprawdziłam babeczkę patyczkiem. Po upieczeniu posypałam babeczkę cukrem pudrem. Babeczkę można wyciągnąć z kubeczka lub jeść ją łyżeczką bezpośrednio z kubka. Można ją podać z dżemem lub sosem owocowym. Babeczkę można też podzielić i upiec w dwóch mniejszych filiżankach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń