Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1405
Dodano: 18.09.2010
Odsłon: 76717
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz szczyptą (około 1/4 łyżeczki) soli.
Masło roztopić w rondlu o grubym dnie (nie przypalić) i jeszcze gorące utrzeć mikserem w misce razem z kakao. Do gładkiej masy powoli wmiksować cukier oraz maślankę. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz szczyptą (około 1/4 łyżeczki) soli.
Masło roztopić w rondlu o grubym dnie (nie przypalić) i jeszcze gorące utrzeć mikserem w misce razem z kakao. Do gładkiej masy powoli wmiksować cukier oraz maślankę. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas miksując.
Do gładkiego ciasta wmieszać groszki i starte wiorki czekoladowe. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem nakładać ciasto. Jest ono dość kleiste i bardzo gęste, więc nakładałam je łyżką do lodow, zanurzając ją co jakiś czas na sekundę we wrzątku. Pomiędzy ciastkami zostawiać spore odstępy.
Piec w temperaturze 180stC przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić najpierw nie zdejmując z blachy, a następnie kiedy trochę stwardnieją, wystudzić zupełnie na kratce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

AgaK 06 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygladaja :)))14 Kto głosował? | Odpowiedz

kati2215 21 września 2010Zgłoś do usunięcia
wkradł ci się 2 błędy w przepisie "wiórki" czy mogłabyś/mógłbyś go poprawić - z góry dziękuję14 Kto głosował? | Odpowiedz

mimi619 18 września 2010Zgłoś do usunięcia
Pysznie wyglądają :D15 Kto głosował? | Odpowiedz