Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami

Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1337

Dodano:

Odsłon: 5029

Prosto, szybko i przesmacznie - o to w kuchni właśnie chodzi! Wzorowałam się na przepisie podpatrzonym na blogu Fajne babeczki - z drobnymi modyfikacjami. Składniki są na 24 mini-muffinki o średnicy ok.4cm - plus 4 standardowo duże, gdy zabrakło mi już tej mniejszej blachy :)

Składniki

  • 1¾ szkl. mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki kakao - gorzkiego
  • ½ szkl. cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • ¾ szkl. mleka
  • ½ szkl. wiśni drążonych z kompotu - lub innych owoców czy bakalii
  • płatki czekoladowe - do posypania na wierzchu na jeszcze ciepłe muffinki
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu.

    W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i cukier wanilinowy.

    W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, następnie dodać resztę składników mokrych: olej i mleko. Wymieszać.

  2. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste.

  3. Formę na mini-muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek. Do każdej wcisnąć po 2 sztuki wiśni drążonych.

    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15-18 minuty - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i wielkości muffinek - te o "standardowych" rozmiarach należy piec co najmniej 20-23 minuty.

  4. Jeszcze ciepłe muffinki posypać płatkami czekoladowymi - wtedy czekolada przylgnie do wierzchu u nie będzie opadać. Ewentualnie można wykorzystać własnej roboty polewę czekoladową - przepis idealny, wypracowany metodą wielu prób, rozczarowań i błędów, na moim blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń