Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe mini serniczki z glazurą

Czekoladowe mini serniczki z glazurą

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7962

Dodano:

Odsłon: 126

Deser typu monoporcji u mnie to mini serniczki czekoladowe. Wyszły bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTECZKA:
  • -100 g. masła -1 żółtko -40 g. cukru pudru
  • -175 g. mąki tortowej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -100 g. czekolady gorzkiej -50 g. czekolady mlecznej
  • -250 ml. śmietanki 30 % -0,5 kg. serka mascarpone
  • -50 g. cukru pudru -15 g. żelatyny -ok.100 ml.wody
  • GLAZURA:
  • -150 g. cukru -75 ml.wody -125 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
  • -10 g. żelatyny -ok.50 ml. wody -150 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe mini serniczki z glazurą

Przygotowanie

  1. ciasteczka- Zmiksować masło z żółtkiem i cukrem pudrem. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na niskich obrotach miksera. Potem zagnieść i rozwałkować na ok.3 mm.Wyciąć foremką koła, mniejsze niż otwory w macie silikonowej i układać na blaszce wyścielanej papierem do pieczenia.

  2. Piec ok.7-8 min. w 175 *C.na złoty kolor. Zdjąć ciasteczka i ostudzić.(ciasteczek wyjdzie więcej ale są tak pyszne że się nie zmarnują)

  3. masa-Czekolady (tu polewa w pastylkach) rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce, przynajmniej 1 godz. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem a następnie z dodawanymi porcjami serkiem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.

  4. Ponalewać do specjalnej maty silikonowej do babeczek. Poukładać na górze po ciasteczku, delikatnie wciskając. Włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godz.

  5. glazura-Zagotować wodę z cukrem.Dodać mleko skondensowane i rozpuszczone czekolady.Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i dodać do polewy. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Serniczki delikatnie wyjąć z maty i ułożyć na kratce albo tacy i polać polewą.Przenieść na czystą tacę i schłodzić w lodówce. Podawać na podkładkach do monoporcji, albo w papilotkach do babeczek. Górę deseru można udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń