Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik bez pieczenia

Czekoladowy sernik bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7062

Dodano:

Odsłon: 8867

Gorąco polecam łasuchom czekolady. Wierzch sernika to galaretka z wiśniami, która doskonale komponuje się z całością.

Składniki

  • Spód;
  • około 12 ciastek pełnoziarnistych czekoladowych
  • 1/3 kostki masła
  • Masa serowa;
  • 500 g. serka mascarpone
  • 200 g. gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 ml. śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • około 200 g. wiśni.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowy sernik bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Przygotowanie spodu;

    Ciasteczka kruszymy w blenderze. Masło topimy i łączymy z pokruszonymi ciastkami. Wykładamy dno tortownicy


    Przygotowanie masy serowej;

    Serek umieścić w misie miksera. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno.
    Ser miksować z cukrami, dokładać stopniowo zimną roztopioną czekoladę. Następnie dołożyć ubitą śmietankę i wymieszać już delikatnie szpatułką.


    Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wody. Wisienki ułożyć na torcie i zalać zimną galaretką.

  2. Wiśni użyłam mrożonych. Jeżeli zamrożone owoce ułożysz na serniku i zalejesz zimną galaretką, natychmiast stężeje.A czas oczekiwania na ciasto skróci się.

    Torcika najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki.
    Przepis jest na małą tortownicę o średnicy 16 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń