Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowy, kremowy sernik na kruchym spodzie z herbatników i słodką, chrupiącą kokosową kruszonką. Po prostu pycha
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 520
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 1189
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 13
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 520
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 1189
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 13
Składniki
Herbatniki i masło zmielić w blenderze, masą wyłożyć dno tortownicy 26 cm. Mocno uklepać masę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ser, ser mascarpone i cukier wymieszać mikserem, dodać mąkę, budyń i śmietanę. Miksując dodawać po jednym jajku. Na końcu wlewać powoli chłodną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników. Masę delikatnie przelać na spód z herbatników. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 min, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 20 min.
Składniki na kruszonkę wymieszać do połączenia. Śmietanę wymieszać z konfiturą. Sernik delikatnie wysunąć z piekarnika i rozsmarować na nim śmietanę z konfiturą, na górę posypać kruszonkę. Ciasto wsunąć do piekarnika i piec ok 40 minut w temperaturze 150 stopni. Pozostawić do wystudzenia, zimny schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej!