Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy suflet

Czekoladowy suflet

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19951

Dodano:

Odsłon: 3986

Suflet ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczny.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 125g czekolady (100g gorzkiej i 25g mlecznej)
  • 90g miękkiego masła
  • 55g mąki
  • 70g cukru pudru
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od posiekania czekolady. Masło kroję w kostkę i dodaję do czekolady. Wszystko rozpuszczam – ja dzisiaj wykorzystam mikrofalę, ale można też składniki połączyć w kąpieli wodnej. Masa ma być ciepła, ale nie gorąca.

  2. Jajka miksuję stopniowo dodając cukier puder. Następnie wlewam aromat waniliowy. Na koniec dodaje stopniowo mąkę mieszając za pomocą rózgi. Teraz wlewam masę czekoladowo-maślaną i dobrze mieszam.

  3. Przelewam masę do kokilek zostawiając ok 1 cm odstępu od brzegu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piekę 7-10 minut, Suflety powinny ładnie wyrosnąć.

    Podaję posypane cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń