Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki tort, którego ciasto nie może opaść.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3163
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 152
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 78
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3163
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 152
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 78
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Składniki
CIASTO: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Do glinianej lub metalowej miski wkładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy plastikową lub silikonową łopatką. Dosypujemy cukier i ucieramy na gładką masę i dodajemy po jednym jajku. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, przesiać i dodać do ciasta wraz z kakao. Całość szybko utrzeć na gładką, gęstą masę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm i piec w 180 stopniach przez 25 minut.
KREM: Wbić całe jajka do miski, wsypać cukier i cukier wanilinowy i ubijać w kąpieli wodnej, aż masa znacznie powiększy pobjętość i zbieleje oraz będzie bardzo ciepła. Masę ostudzić. Roztopić czekoladę z mle w kąpieli wodnej. Masło utrzeć mikserem na pulchną masę i wlać do niego czekoladę. Dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu powoli wlać spirytus.
PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE: Ciasto przeekroić na dwa płaty i ewentualnie nasączyć przełożyć połową kremu i przykryć, drugą połowę na górze tortu.
UWAGI: Ciasta nie powinno ucierać się mikserem.