Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jeden z ulubionych dziecięcych tortów! Dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi…jesteśmy pewni,że starsi smakosze tortów też nie będą rozczarowani! :)
MURZYNEK
W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia – mleko,margarynę, cukier oraz kakao.
Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka, z dodatkiem soli-ubijamy na gęsta pianę.
Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikseram,aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE – mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Przekładamy ciasto do wyłożenej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max.23 cm.).
Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika – robimy na cieście nacięcia nożem, żeby wylana na nie masa czekoladowa przeniknęła do środka.
Wylewamy na ciasto masę czekoladową, odlaną wcześniej do szklanki (powinna mieć ona płynną konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta – należy ją troszeczke podgrzać).
Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.
KREM:
Śmietanę (dobrze schłodzoną) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki.
Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
PRZEKŁADANIE TORTU:
Ciasto przekrajamy na dwa równe blaty.
Pierwszy blat układamy na paterze i nakładamy na niego warstwę kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Krem nakładamy również na górę i boki tortu.
Rozprowadzamy krem równomiernie – wygładzamy.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
DEKOROWANIE TORTU:
Układamy żelki dookoła podstawy tortu-zostawiając między nimi odstęp (miejsce na kremowe zdobienie).
Resztę żelków wykładamy na górę tortu, zostawiając miejsce po bokach.
Pozostałą ilość kremu umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z dużą końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’. Wykonujemy kremowe zdobienia dookoła góry tortu oraz mniejsze kremowe zdobienia u podstawy tortu, w miejscach między żelkami…
…i tort jest gotowy! :)
Gotowy tort przechowujemy w lodówce!
SMACZNEGO!!!
Tort z kremem kawowym i dekoracją z bezy włoskiej w kształcie jesiennych róż...
Odsłon: 3292
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 155
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 260
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12366
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 155
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 260
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12366
Składniki
MURZYNEK W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia – mleko,margarynę, cukier oraz kakao. Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka, z dodatkiem soli-ubijamy na gęsta pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikseram,aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE – mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ciasto do wyłożenej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max.23 cm.). Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika – robimy na cieście nacięcia nożem, żeby wylana na nie masa czekoladowa przeniknęła do środka.
Wylewamy na ciasto masę czekoladową, odlaną wcześniej do szklanki (powinna mieć ona płynną konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta – należy ją troszeczke podgrzać). Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.
KREM: Śmietanę (dobrze schłodzoną) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
PRZEKŁADANIE TORTU: Ciasto przekrajamy na dwa równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i nakładamy na niego warstwę kremu. Przykrywamy drugim blatem.
Krem nakładamy również na górę i boki tortu.
Rozprowadzamy krem równomiernie – wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
DEKOROWANIE TORTU: Układamy żelki dookoła podstawy tortu-zostawiając między nimi odstęp (miejsce na kremowe zdobienie).
Resztę żelków wykładamy na górę tortu, zostawiając miejsce po bokach.
Pozostałą ilość kremu umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z dużą końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’. Wykonujemy kremowe zdobienia dookoła góry tortu oraz mniejsze kremowe zdobienia u podstawy tortu, w miejscach między żelkami… …i tort jest gotowy! :)
Gotowy tort przechowujemy w lodówce! SMACZNEGO!!!
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 260
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 721