Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 866
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 54
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2116
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4127
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 866
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 54
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2116
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4127
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Jeśli będzie za bardzo lepkie dodać nieco mąki, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Zostawić na ok. 15 minut, aby ciasto zrobiło się pulchne i łatwiej będzie je rozciągać na blasze.
Podzielić ciasto na trzy równe części i każdą upiec osobno w tem. 180 st.. Można blachę wyłożyć papierem do pieczenia, żeby łatwiej wyjąć upieczone ciasto. Wymiary blachy 25x40. Po upieczeniu i wystudzeniu każdy placek delikatnie poobrzynać nożem na brzegach. Powstałe okruchy włożyć do woreczka foliowego i wałkiem rozdrobnić na "piasek",
MASA. Mannę wsypać na zimne mleko i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje.Podczas gotowania dodać zapach waniliowy. Mannę przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukren pudrem i pomału dodawać mannę ciągle ucierając.
Placki przełożyć masą waniliową, a wierzch posypać rozwałkowanymi okruchami.Ciasto musi poleżeć ok.doby, aby zrobiło się miękkie. SMACZNEGO!