Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 431
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 431
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Jeśli będzie za bardzo lepkie dodać nieco mąki, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Zostawić na ok. 15 minut, aby ciasto zrobiło się pulchne i łatwiej będzie je rozciągać na blasze.
Podzielić ciasto na trzy równe części i każdą upiec osobno w tem. 180 st.. Można blachę wyłożyć papierem do pieczenia, żeby łatwiej wyjąć upieczone ciasto. Wymiary blachy 25x40. Po upieczeniu i wystudzeniu każdy placek delikatnie poobrzynać nożem na brzegach. Powstałe okruchy włożyć do woreczka foliowego i wałkiem rozdrobnić na "piasek",
MASA. Mannę wsypać na zimne mleko i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje.Podczas gotowania dodać zapach waniliowy. Mannę przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukren pudrem i pomału dodawać mannę ciągle ucierając.
Placki przełożyć masą waniliową, a wierzch posypać rozwałkowanymi okruchami.Ciasto musi poleżeć ok.doby, aby zrobiło się miękkie. SMACZNEGO!