Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz połączenie chrupiących orzechów, kremowej masy i karmelowej słodyczy, ciasto Dakłas z pewnością skradnie Twoje serce. To jeden z tych deserów, które robią efekt „wow” już od pierwszego kęsa – i wyglądem, i smakiem. Dakłas to ciasto warstwowe, w którym króluje beza z orzechami włoskimi, puszysta masa kajmakowa. Choć brzmi luksusowo, jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne – wymaga odrobiny cierpliwości i dobrej jakości składników. Efekt? Rozpływające się w ustach warstwy, które idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju święta, urodziny albo po prostu jako małe świętowanie codzienności. W mojej wersji ciasto jest oczywiście bezglutenowe – chrupiąca beza, krem na bazie śmietanki, mascarpone, kajmaku oraz dla pogłębienia smaku daktyli i orzechów. A całość na pysznym lekko mokrym kakaowym spodzie.
forma 21x21 cm, szpatułka, mikser, piekarnik
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 13
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 83
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10289
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 94
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 891
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 13
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 83
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10289
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 94
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 891
Składniki
Ciasto: Kefir (maślankę lub jogurt) mieszamy lekko z olejem, jajkiem, kawą i cukrem. Przesiewamy suche składniki i dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie szpatułką lub trzepaczką, tylko do wymieszania składników. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 20-25 minut.
Beza: Białka z cukrem ubijamy na sztywną masę, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, chwilę mieszamy, przekładamy do formy, posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy najpierw przez 5 minut w 180 St. C., a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół.
Krem: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy i podprażamy chwilę na suchej patelni. Mascarpone ubijamy ze śmietanką, dodajemy kajmak i mieszamy szpatułką. Dodajemy daktyle i orzechy. Mieszamy delikatnie.
Składanie ciasta: Kakaowy spód przekładamy do formy, smarujemy dżemem, wykładamy cały krem, a na wierzch układamy bezę. Dodatkowo można ciasto polać odrobiną stopionej czekolady i posypać orzechami. Ciasto chłodzimy w lodówce.