Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto nawiązujące do popularnych ciastek. Tyle że w wersji świątecznej - czyli na bogato. :)
U nas już po miału testujemy co będziemy robić na Wielkanoc...zaczeliśmy od b...
Odsłon: 8006
Słodkie grzebyczki- fajne łakocie dla każdego,polecam! Przepis teściowej!
Odsłon: 342
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 570
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 806
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 183
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 570
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 806
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 183
Składniki
BISZKOPT: Przy biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową. Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajmy cukier i miksujemy. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie obie mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałka góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto wystudzić.
GALARETKA: Dwie pomarańczowe galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Mandarynki odsączyć z zalewy, ale jej nie wylewać. Owoce pokroić na mniejsze cząstki.Galaretka, przed wylaniem na ciasto musi być już bardzo gęsta – musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Dodajemy do niej pokrojone na mniejsze części mandarynki. Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową zalewy z mandarynek. Wylać tężejącą już galaretkę. Przykryć drugim blatem i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki.
KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę mocno podgrzać, ale nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę mleczną. Odstawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać. Czekoladę odstawić i przestudzić. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Blat biszkopta nasączyć pozostałą zalewą. Wylać na to nie za zimny, ale też nie za gorący krem czekoladowy. Posypać pokrojonymi orzechami. Wstawić do lodówki.
MASA BUDYNIOWA: Żółtka, cukry i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować. Na gotujące się, wlać przygotowaną wcześniej mieszankę zagotować na małym ogniu – często mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Zestawić z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodajmy po jednej łyżce zimnego budyniu. Powinna powstać gładka, jednolita masa. Jeśli uważamy, że jest mało słodka, dodać 1-2 łyżki cukru pudru.
Powstały krem wyłożyć na ciasto, rozsmarować i wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Desery
Keks
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 17
Babka migdałowa jak dawniej
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z...
Odsłon: 27