Do góry

Desery Przepis na:

Deser Kopiec Kreta-Kopiec Kreta w pucharkach

Deser Kopiec Kreta-Kopiec Kreta w pucharkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 6132

Dodano:

Odsłon: 8334

Zapraszam na popularne ciasto kopiec kreta, ale w wersji deseru. Podawane w pucharkach. Składa się z biszkoptu nasączonego kawą, bananów, kremu z kawałkami czekolady. Całość posypana jest pokruszonym biszkoptem. Deser super wygląda i jest pyszny. Polecam i zapraszam

Składniki

  • z podanych proporcji wyszło mi około 8 pucharków
  • KAKAOWE CIASTO (**można pominąć i zastąpić je kakaowymi biszkoptami lub herbatnikami)
  • -5 jajek -3/4 cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 łyżka kakao -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • KREM -750ml smietany 36% -50g czekolady mlecznej lub deserowej -3/4 szkl cukru pudru
  • DODATKOWO -ok 3-4 duże banany -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • -2 łyżki cukru -1,5 szkl wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kakaowe
    ***pieczenie ciasta można pominąć i użyć kakaowych biszkoptów lub herbatników.

    Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy olej i wodę i wszystko miksujemy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x40cm i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Ścinamy górę i kruszymy do miski.

  2. Następnie z ciasta wycinamy kółka ok 8 sztuk. Ja robiłam to okrągłą foremką.
    Do każdego pucharka dajemy kółko z ciasta i nasączamy kawą. (kawę rozpuszczamy z cukrem i wodą)

  3. Następnie banany kroimy na dość grube plasterki i układamy na cieście.

  4. Śmietankę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej startą czekoladę.
    Wszystko mieszamy

  5. i dajemy na banany starając się uformować górkę.
    Całość posypujemy okruszkami z góry biszkopta.

  6. I gotowe :)
    desery powinny poleżeć w lodówce około 2 godziny, żeby dobrze się schłodziły.
    Polecam, są przepyszne, idealne na upalne dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń