Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o podróży do Japonii? To odległy kraj, ale możesz zasmakować wyjątkowej kuchni w swoim zaciszu domowym. Deser Mochi to ciasteczka przypominające kulki z posypką. Przygotowywane są zwłaszcza w okresie sylwestrowo-noworocznym, bo jak głosi tradycja, zjedzenie ciasteczka ze słodkim nadzieniem ma zapewnić pomyślność w ciągu kolejnych dwunastu miesięcy.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3094
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 142
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3094
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 142
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Ustaw miskę, w której będziesz wyrabiać ciasto, na garnku z gorącą wodą, tak by miska nie dotykała wody. Na parze do mąki mochiko dodaj cukier i energicznie mieszaj, powoli wlewając wodę, tak by w cieście nie pojawiły się grudki. Zostaw ciasto na parze przez 15-20 minut. W tym czasie masa powinna zmienić kolor z białej na lekko przeźroczystą.
Po tym czasie zdejmij miskę z ciastem z kąpieli wodnej. Ciasto wyłóż na pergamin, wcześniej posypany mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto ostygnie, rozwałkuj je wałkiem, który również wcześniej obsypiesz skrobią.
Rozwałkowane ciasto schłodź w lodówce przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i wytnij krążki za pomocą szklanki o dużej średnicy. Każdy krążek otrzep z nadmiaru mąki. Na każdym krążku połóż łyżkę dżemu truskawkowego. Ciasto zwiń w kulę, zbierając je od góry do dołu, podobnie jak pampuchy. Możesz dodatkowo obtoczyć ciasto w wiórkach kokosowych, kakao lub kolorowej posypce. Mochi przechowuj w lodówce w papilotkach. Świeżo przygotowany deser jest dość klejący, przez co trudny do przełknięcia, dlatego warto go jeść małymi kęsami.