Do góry

Desery Przepis na:

Deser "podchmielony mnich"

Deser  podchmielony mnich

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 5872

Dodano:

Odsłon: 6759

Nie mam pojecia skad pochodzi ta nazwa, ale jest równie interesujaca jak smak tej potrawy. Mozna ja spozyc np. jako slodkie danie na kolacje lub deser dla doroslych.

Składniki

  • 3 czerstwy bułeczki
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 1 jajko
  • ziarenka połowy laski wanilii
  • starta skórka z połówki cytryny
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 125 g klarowanego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Deser "podchmielony mnich"

Przygotowanie

  1. Pokroic czerstwe bulki na kromki, uzyc tylko duzych srodkowych kromek, z reszty zrobic np. bulke tarta.
    Kromki krótko namoczyc w winie, polowe kromek posmarowac dzemem morelowym i przykryc pozostalymi kromkami.

  2. Przygotowac panierke: jajka z ziarenkami wanilii i starta skórka cytrynowa oraz bulke tarta. Kromki obtoczyc najpierw w jajku, potem w bulce tartej i smazyc na klarowanym masle z obydwu stron do uzyskania zlotego koloru.
    Po usmazeniu odsaczyc reszte tluszczu na reczniku papierowym i posypac kromki cukrem pudrem

  3. Podawac z sosem waniliowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń