Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest, jest!!! - krzyknęłam gdy zobaczyłam eko rabarbar na półce jednego ze sklepów i nie wierzyłam, że ów cudo mogę znaleźć w dyskoncie ;) A jednak! Pomyślicie, że ze mnie jakaś wariatka, ale po pierwsze ja naprawdę jestem tak ekspresyjna, a po drugie jestem znaną w całej rodzinie i okolicy poszukiwaczką dobrych składników i eko produktów. Tak ucieszona pobiegłam do domu by zrobić coś jedynego w swoim rodzaju i przygotowałam 2 rzeczy, o jednym z nich opowiem dziś. To niby prosty deser ale ma w sobie i słodycz i kwas, który kochają fani rabarbaru (jak ja!). Deser łączy w sobie delikatność i kremowość jogurtu kokosowego z chrupką teksturą kokosa i chia. Ale romantycznie się zrobiło, ponoć rabarbar zwany w Polsce również jako rzewień jest uznawany za afrodyzjak!? ;)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Zaczynamy dzień/ wieczór wcześniej lub 2-3 godziny przed podaniem. Weź nieduży słoik. Wrzuć tam nasiona chia i zalej 200g jogurtu, dobrze wymieszaj, potrząśnij nawet i włóż do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Jeśli masz czas to przemieszaj chia w międzyczasie co zapobiegnie powstaniu grudek.
W międzyczasie, umyj rabarbar, pokrój go w plasterki, nie obieraj! Włóż do niedużego garnka, posyp cukrem trzcinowym i dolej wodę, doprowadź do wrzenia i duś do miękkości rabarbaru i całkowitego rozpadnięcia, około 8-10 minut. Ostudź.
Podajemy! Przygotuj szklaneczkę, słoik lub jak u mnie kieliszek do wina. Włóż 2- 3 łyżki gotowych nasion chia na dno, wyrównaj. Wiórki kokosowe zmieszaj z jogurtem i miodem (lub syropem z agawy) i połóż na nasiona chia, około 2- 3 łyżki i wyrównaj. Ostudzony sos rabarbarowy nałóż na jogurt, około 2- 3 łyżki. Wyrównaj i posyp/ udekoruj swój deser wiórkami kokosowymi. Wyjdź na łono natury lub rozkoszuj się deserem rabarbarowo-chia w zaciszu domowym i pomyśl, że jesz bardzo zdrowo, owocowo i kokosowo... O pietruszka!