Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest, jest!!! - krzyknęłam gdy zobaczyłam eko rabarbar na półce jednego ze sklepów i nie wierzyłam, że ów cudo mogę znaleźć w dyskoncie ;) A jednak! Pomyślicie, że ze mnie jakaś wariatka, ale po pierwsze ja naprawdę jestem tak ekspresyjna, a po drugie jestem znaną w całej rodzinie i okolicy poszukiwaczką dobrych składników i eko produktów. Tak ucieszona pobiegłam do domu by zrobić coś jedynego w swoim rodzaju i przygotowałam 2 rzeczy, o jednym z nich opowiem dziś. To niby prosty deser ale ma w sobie i słodycz i kwas, który kochają fani rabarbaru (jak ja!). Deser łączy w sobie delikatność i kremowość jogurtu kokosowego z chrupką teksturą kokosa i chia. Ale romantycznie się zrobiło, ponoć rabarbar zwany w Polsce również jako rzewień jest uznawany za afrodyzjak!? ;)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6912
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6912
Składniki
Zaczynamy dzień/ wieczór wcześniej lub 2-3 godziny przed podaniem. Weź nieduży słoik. Wrzuć tam nasiona chia i zalej 200g jogurtu, dobrze wymieszaj, potrząśnij nawet i włóż do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Jeśli masz czas to przemieszaj chia w międzyczasie co zapobiegnie powstaniu grudek.
W międzyczasie, umyj rabarbar, pokrój go w plasterki, nie obieraj! Włóż do niedużego garnka, posyp cukrem trzcinowym i dolej wodę, doprowadź do wrzenia i duś do miękkości rabarbaru i całkowitego rozpadnięcia, około 8-10 minut. Ostudź.
Podajemy! Przygotuj szklaneczkę, słoik lub jak u mnie kieliszek do wina. Włóż 2- 3 łyżki gotowych nasion chia na dno, wyrównaj. Wiórki kokosowe zmieszaj z jogurtem i miodem (lub syropem z agawy) i połóż na nasiona chia, około 2- 3 łyżki i wyrównaj. Ostudzony sos rabarbarowy nałóż na jogurt, około 2- 3 łyżki. Wyrównaj i posyp/ udekoruj swój deser wiórkami kokosowymi. Wyjdź na łono natury lub rozkoszuj się deserem rabarbarowo-chia w zaciszu domowym i pomyśl, że jesz bardzo zdrowo, owocowo i kokosowo... O pietruszka!