Do góry

Desery Przepis na:

Deser sernikowy z czekoladą i truskawkami

Deser sernikowy z czekoladą i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1726

Dodano:

Odsłon: 2818

Idealny deser na upały i końcówkę sezonu truskawkowego. Doskonale chłodzi i jest bardzo łatwy do przygotowania. Bardzo dobrze smakuje jeżeli oprócz truskawek do pozostałych warstw dodamy np. jagody i maliny. Pycha!

Składniki

  • serek waniliowy (smak waniliowy np. Danio)
  • 1/3 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 250 g truskawek
  • czekolada gorzka
  • 1 łyżka masła
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser sernikowy z czekoladą i truskawkami

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej, gorącej wody. Do mleka dodajemy serek waniliowy i cukier. Po przestudzeniu żelatyny bardzo powoli dodajemy ją do masy serowo-mlecznej. Miksujemy całość, by składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze cząstki.

  2. Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad kąpielą wodną. Gdy czekolada jest ciekła dodajemy do niej łyżkę mleka i masła, mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej szklanki lub pucharka wkładamy za pomocą łyżki masę serową, a na nią ostrożnie wlewamy ciekłą czekoladę, następnie układamy cząstki truskawek. Analogicznie tworzymy pozostałe warstwy. Deser wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Na wierzch możemy dodać bitą śmietanę.

  3. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń