Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny deser na upały i końcówkę sezonu truskawkowego. Doskonale chłodzi i jest bardzo łatwy do przygotowania. Bardzo dobrze smakuje jeżeli oprócz truskawek do pozostałych warstw dodamy np. jagody i maliny. Pycha!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 884
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5479
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8664
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17768
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 884
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5479
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8664
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17768
Składniki
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej, gorącej wody. Do mleka dodajemy serek waniliowy i cukier. Po przestudzeniu żelatyny bardzo powoli dodajemy ją do masy serowo-mlecznej. Miksujemy całość, by składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze cząstki.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad kąpielą wodną. Gdy czekolada jest ciekła dodajemy do niej łyżkę mleka i masła, mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej szklanki lub pucharka wkładamy za pomocą łyżki masę serową, a na nią ostrożnie wlewamy ciekłą czekoladę, następnie układamy cząstki truskawek. Analogicznie tworzymy pozostałe warstwy. Deser wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Na wierzch możemy dodać bitą śmietanę.
Smacznego!