Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny deser na upały i końcówkę sezonu truskawkowego. Doskonale chłodzi i jest bardzo łatwy do przygotowania. Bardzo dobrze smakuje jeżeli oprócz truskawek do pozostałych warstw dodamy np. jagody i maliny. Pycha!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 424
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 768
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 575
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 424
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 768
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 575
Składniki
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej, gorącej wody. Do mleka dodajemy serek waniliowy i cukier. Po przestudzeniu żelatyny bardzo powoli dodajemy ją do masy serowo-mlecznej. Miksujemy całość, by składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze cząstki.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad kąpielą wodną. Gdy czekolada jest ciekła dodajemy do niej łyżkę mleka i masła, mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej szklanki lub pucharka wkładamy za pomocą łyżki masę serową, a na nią ostrożnie wlewamy ciekłą czekoladę, następnie układamy cząstki truskawek. Analogicznie tworzymy pozostałe warstwy. Deser wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Na wierzch możemy dodać bitą śmietanę.
Smacznego!