Do góry

Desery Przepis na:

Deser truskawkowy à la tiramisu

Deser truskawkowy à la tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1638

Dodano:

Odsłon: 4500

Wiem, że podobnie jak ja jesteście łasuchami, kochacie słodkości i oczywiście truskawki, dlatego dziś witam się z Wami kolejną propozycją na szybki, pyszny, bardzo truskawkowy deser, który jest kwinetsencją lata… podawany na zimno, pachnący słońcem uprzyjemni popołudniowe leniuchowanie w ogrodzie. Koniecznie zróbcie, najlepiej w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najsłodsze.

Składniki

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru
  • 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów
  • 3/4 szklanki (180 ml) wody
  • listki mięty
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser truskawkowy à la tiramisu

Przygotowanie

  1. 1) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem.

    2) Truskawki umyć i usunąć szypułki, kilka odłożyć (ok. 8 truskawek) do pokrojenia na górę deseru, resztę zmiksować w blenderze kielichowym (lub za pomocą ręcznego) na jednolity mus. Jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie, mus można dosłaodzić np. 1 łyżką cukru pudru.

    3) Do wody dodać 4 łyżki z przygotowanego musu i dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać w rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki.

    4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty.

    5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń