Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser wiśniowo - waniliowy.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić do napęcznienia.
Wydrylowane wiśnie wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę ze skrobią, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
Napęczniała żelatyną dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać (nie gotować) do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy żelatyna się rozpuści zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencje żelu.
Żelatynę w proszku zalać mała ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Gdy będzie już napęczniała naczynie z żelatyna umieścić w naczyniu z gorącą wodą i rozpuścić (rozpuścić w kąpieli wodnej).
W małym rondelku zagotować mleko.
Żółtka, cukier i wanilię ubić do uzyskania jasnego prawie białego i puszystego kremu.
Do otrzymanego kremu dodać zagotowane przestudzone mleko. Mleko z żółtkami z powrotem przelać do rondelka i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogni, mieszając do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę.
Nie można doprowadzić do wrzenia bo krem się zwarzy. Do lekko gęstego kremu dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do połączenia się żelatyny z kremem. Odłożyć do przestudzenia, nie można jednak pozwolić na stężenie kremu- musi być w miarę płynny.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodać krem z żelatyną, dokładnie wymieszać dokładnie (lecz nie za długo, by śmietanka nie zrobiła się rzadka).
Pokruszone ciastka owsiane wsypać na sam spód pucharków, na ciasteczka nakładamy krem waniliowy. Na koniec nakładamy przestudzoną frużeline.
na biszkoptach, z brzoskwiniami i galaretką z musu brzoskwiniowego
Odsłon: 1341
Szybki do zrobienia i bardzo pyszny,wloski deser TIRAMISU w pucharku!POLECAM!...
Odsłon: 12510
Przepis dnia
Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne....
Odsłon: 14049
Chrupiąca ogórkowa salsa z wędzoną rybą świetnie sprawdzi się jako przekąska...
Odsłon: 142
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3664
Przepis dnia
Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne....
Odsłon: 14049
Chrupiąca ogórkowa salsa z wędzoną rybą świetnie sprawdzi się jako przekąska...
Odsłon: 142
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3664
Składniki
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić do napęcznienia. Wydrylowane wiśnie wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę ze skrobią, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Napęczniała żelatyną dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać (nie gotować) do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy żelatyna się rozpuści zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencje żelu.
Żelatynę w proszku zalać mała ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Gdy będzie już napęczniała naczynie z żelatyna umieścić w naczyniu z gorącą wodą i rozpuścić (rozpuścić w kąpieli wodnej). W małym rondelku zagotować mleko. Żółtka, cukier i wanilię ubić do uzyskania jasnego prawie białego i puszystego kremu. Do otrzymanego kremu dodać zagotowane przestudzone mleko. Mleko z żółtkami z powrotem przelać do rondelka i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogni, mieszając do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę. Nie można doprowadzić do wrzenia bo krem się zwarzy. Do lekko gęstego kremu dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do połączenia się żelatyny z kremem. Odłożyć do przestudzenia, nie można jednak pozwolić na stężenie kremu- musi być w miarę płynny. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodać krem z żelatyną, dokładnie wymieszać dokładnie (lecz nie za długo, by śmietanka nie zrobiła się rzadka). Pokruszone ciastka owsiane wsypać na sam spód pucharków, na ciasteczka nakładamy krem waniliowy. Na koniec nakładamy przestudzoną frużeline.
Przepisy Desery
Desery
Tort ze świeżymi wiśniami i pianką wiśniową
Desery
Błyskawiczne ciastka serkiem i borówkami
Desery
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach
Desery
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Tort ze świeżymi wiśniami i pianką wiśniową
Bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem efektowny tort, w którym warstwy puszyst...
Odsłon: 34
Błyskawiczne ciastka serkiem i borówkami
Do kawki polecam smaczne szybkie ciasteczka
Odsłon: 106