Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser wiśniowo - waniliowy.
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 115
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 115
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Składniki
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić do napęcznienia. Wydrylowane wiśnie wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę ze skrobią, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Napęczniała żelatyną dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać (nie gotować) do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy żelatyna się rozpuści zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencje żelu.
Żelatynę w proszku zalać mała ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Gdy będzie już napęczniała naczynie z żelatyna umieścić w naczyniu z gorącą wodą i rozpuścić (rozpuścić w kąpieli wodnej). W małym rondelku zagotować mleko. Żółtka, cukier i wanilię ubić do uzyskania jasnego prawie białego i puszystego kremu. Do otrzymanego kremu dodać zagotowane przestudzone mleko. Mleko z żółtkami z powrotem przelać do rondelka i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogni, mieszając do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę. Nie można doprowadzić do wrzenia bo krem się zwarzy. Do lekko gęstego kremu dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do połączenia się żelatyny z kremem. Odłożyć do przestudzenia, nie można jednak pozwolić na stężenie kremu- musi być w miarę płynny. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodać krem z żelatyną, dokładnie wymieszać dokładnie (lecz nie za długo, by śmietanka nie zrobiła się rzadka). Pokruszone ciastka owsiane wsypać na sam spód pucharków, na ciasteczka nakładamy krem waniliowy. Na koniec nakładamy przestudzoną frużeline.