Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny deser dla całej rodziny.
130 gram masła roztapiamy. Dodajemy cukier puder i cztery łyżki miodu. W filiżance mieszamy ocet z sodą oczyszczoną. Dalej podgrzewając masło z roztopionym cukrem i miodem, dodajemy mieszankę sody i octu. Ciągle podgrzewamy. Masa zaczyna zwiększać swoją objętość (pieni się, zmienia kolor z żółtego na brązowy).
Tak długo mieszamy i podgrzewamy, aż uzyskamy efekt brązowego koloru. Odstawiamy na 15 minut.
Po upływie 15 minut wsypujemy mąkę i dwa jajka. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, później już zagniatamy. Ciasto dzielimy na sześć równych kawałków. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy jeden kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy (aż prześwituje). Ciasto jest na tyle elastyczne, że nie powinno się nam kruszyć. Najłatwiej jest nawinąć go na wałek i przełożyć na blachę.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 7 minut. Tak postępujemy z każdym kawałkiem. Pamiętamy, żeby blat podsypać sobie mąką, żeby ciasto nie przyklejało się do blatu.
Czas na masę! 2 szklanki mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Jeszcze bierzemy dodatkową jedną szklankę z mlekiem i rozpuszczamy w niej dwa budynie.
W zależności od tego, czy na opakowaniu budyniu jest informacja czy jest słodzony, słodzimy go lub nie. Gdy mleko jest gorące, wlewamy do niego budyń i mieszamy.
Gdy budyń jest gotowy, odstawiamy na 15 minut aż ostygnie. Miksujemy masło (ja wyciągam wcześniej go z lodówki, żeby było miękkie). Dodajemy masę kajmakową i miksujemy to wszystko przez kilka minut a później stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy budyń, ciągle miksując.
Każde upieczone ciasto przekładamy masą. Przekładamy 5 warstw (6 warstwę kruszymy). Tą 6 - pokruszoną łączymy z rozdrobionymi orzechami włoskimi. W ten sposób tworzy się nam posypka na gorze.
Do tego kawa i robi się idealnie :)
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4121
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 59
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 75
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 127
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1393
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4121
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 59
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 75
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 127
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1393
Składniki
130 gram masła roztapiamy. Dodajemy cukier puder i cztery łyżki miodu. W filiżance mieszamy ocet z sodą oczyszczoną. Dalej podgrzewając masło z roztopionym cukrem i miodem, dodajemy mieszankę sody i octu. Ciągle podgrzewamy. Masa zaczyna zwiększać swoją objętość (pieni się, zmienia kolor z żółtego na brązowy). Tak długo mieszamy i podgrzewamy, aż uzyskamy efekt brązowego koloru. Odstawiamy na 15 minut.
Po upływie 15 minut wsypujemy mąkę i dwa jajka. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, później już zagniatamy. Ciasto dzielimy na sześć równych kawałków. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy jeden kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy (aż prześwituje). Ciasto jest na tyle elastyczne, że nie powinno się nam kruszyć. Najłatwiej jest nawinąć go na wałek i przełożyć na blachę.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 7 minut. Tak postępujemy z każdym kawałkiem. Pamiętamy, żeby blat podsypać sobie mąką, żeby ciasto nie przyklejało się do blatu.
Czas na masę! 2 szklanki mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Jeszcze bierzemy dodatkową jedną szklankę z mlekiem i rozpuszczamy w niej dwa budynie. W zależności od tego, czy na opakowaniu budyniu jest informacja czy jest słodzony, słodzimy go lub nie. Gdy mleko jest gorące, wlewamy do niego budyń i mieszamy. Gdy budyń jest gotowy, odstawiamy na 15 minut aż ostygnie. Miksujemy masło (ja wyciągam wcześniej go z lodówki, żeby było miękkie). Dodajemy masę kajmakową i miksujemy to wszystko przez kilka minut a później stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy budyń, ciągle miksując.
Każde upieczone ciasto przekładamy masą. Przekładamy 5 warstw (6 warstwę kruszymy). Tą 6 - pokruszoną łączymy z rozdrobionymi orzechami włoskimi. W ten sposób tworzy się nam posypka na gorze. Do tego kawa i robi się idealnie :)
Przepisy Desery
Desery
Kwiaty w galarecie
Desery
Mini słodkie torciki
Desery
Brownie rabarbarowe
Desery
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Kwiaty w galarecie
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 75
Mini słodkie torciki
Zapraszam na pyszny, słodki i szybki w przygotowaniu torcik o smaku snikersa....
Odsłon: 40