Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny deser dla całej rodziny.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 95
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 95
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Składniki
130 gram masła roztapiamy. Dodajemy cukier puder i cztery łyżki miodu. W filiżance mieszamy ocet z sodą oczyszczoną. Dalej podgrzewając masło z roztopionym cukrem i miodem, dodajemy mieszankę sody i octu. Ciągle podgrzewamy. Masa zaczyna zwiększać swoją objętość (pieni się, zmienia kolor z żółtego na brązowy). Tak długo mieszamy i podgrzewamy, aż uzyskamy efekt brązowego koloru. Odstawiamy na 15 minut.
Po upływie 15 minut wsypujemy mąkę i dwa jajka. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, później już zagniatamy. Ciasto dzielimy na sześć równych kawałków. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy jeden kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy (aż prześwituje). Ciasto jest na tyle elastyczne, że nie powinno się nam kruszyć. Najłatwiej jest nawinąć go na wałek i przełożyć na blachę.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 7 minut. Tak postępujemy z każdym kawałkiem. Pamiętamy, żeby blat podsypać sobie mąką, żeby ciasto nie przyklejało się do blatu.
Czas na masę! 2 szklanki mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Jeszcze bierzemy dodatkową jedną szklankę z mlekiem i rozpuszczamy w niej dwa budynie. W zależności od tego, czy na opakowaniu budyniu jest informacja czy jest słodzony, słodzimy go lub nie. Gdy mleko jest gorące, wlewamy do niego budyń i mieszamy. Gdy budyń jest gotowy, odstawiamy na 15 minut aż ostygnie. Miksujemy masło (ja wyciągam wcześniej go z lodówki, żeby było miękkie). Dodajemy masę kajmakową i miksujemy to wszystko przez kilka minut a później stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy budyń, ciągle miksując.
Każde upieczone ciasto przekładamy masą. Przekładamy 5 warstw (6 warstwę kruszymy). Tą 6 - pokruszoną łączymy z rozdrobionymi orzechami włoskimi. W ten sposób tworzy się nam posypka na gorze. Do tego kawa i robi się idealnie :)