Do góry

Desery Przepis na:

Dobra marlenka

Dobra marlenka

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 6955

Smaczny deser dla całej rodziny.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 130 gram masła roztapiamy. Dodajemy cukier puder i cztery łyżki miodu. W filiżance mieszamy ocet z sodą oczyszczoną. Dalej podgrzewając masło z roztopionym cukrem i miodem, dodajemy mieszankę sody i octu. Ciągle podgrzewamy. Masa zaczyna zwiększać swoją objętość (pieni się, zmienia kolor z żółtego na brązowy).

    Tak długo mieszamy i podgrzewamy, aż uzyskamy efekt brązowego koloru. Odstawiamy na 15 minut.

  2. Po upływie 15 minut wsypujemy mąkę i dwa jajka. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, później już zagniatamy. Ciasto dzielimy na sześć równych kawałków. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy jeden kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy (aż prześwituje). Ciasto jest na tyle elastyczne, że nie powinno się nam kruszyć. Najłatwiej jest nawinąć go na wałek i przełożyć na blachę.

  3. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 7 minut. Tak postępujemy z każdym kawałkiem. Pamiętamy, żeby blat podsypać sobie mąką, żeby ciasto nie przyklejało się do blatu.

  4. Czas na masę! 2 szklanki mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Jeszcze bierzemy dodatkową jedną szklankę z mlekiem i rozpuszczamy w niej dwa budynie.

    W zależności od tego, czy na opakowaniu budyniu jest informacja czy jest słodzony, słodzimy go lub nie. Gdy mleko jest gorące, wlewamy do niego budyń i mieszamy.

    Gdy budyń jest gotowy, odstawiamy na 15 minut aż ostygnie. Miksujemy masło (ja wyciągam wcześniej go z lodówki, żeby było miękkie). Dodajemy masę kajmakową i miksujemy to wszystko przez kilka minut a później stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy budyń, ciągle miksując.

  5. Każde upieczone ciasto przekładamy masą. Przekładamy 5 warstw (6 warstwę kruszymy). Tą 6 - pokruszoną łączymy z rozdrobionymi orzechami włoskimi. W ten sposób tworzy się nam posypka na gorze.

    Do tego kawa i robi się idealnie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń