Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretki dawniej były popularnym deserem, z tym że robiono je od podstaw samemu. Żelatyna w sklepach pojawiła się dopiero w połowie XIX wieku, wcześniej należało samodzielnie zrobić nawet „pierwiastek galaretujący”, dzięki któremu sok owocowy się zsiadał. W tym celu albo wygotowywano nóżki cielęce, albo róg jelenia, albo używano kleju rybnego – karuku.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Składniki
Wodę zagotować z cukrem, aż się rozpuści. Dodać obrane ze skórki i pozbawione pestki brzoskwinie i gotować, dopóki nie zmiękną, ale jednocześnie nie rozpadną się. Po tym czasie wyjąć brzoskwinie i odsączyć, a do syropu wlać wino, sok z cytryny i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przelać galaretkę do miseczek, dodać brzoskwinie, wstawić do lodówki. W ten sposób można zrobić galaretkę z dowolnych owoców. Wino można zastąpić innym alkoholem albo w ogóle z niego zrezygnować. Więcej prostych przepisów sprzed ponad stu lat znajdziesz na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.