Do góry

Desery Przepis na:

Domowa galaretka brzoskwiniowa dla dorosłych

Domowa galaretka brzoskwiniowa dla dorosłych

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 308

Dodano:

Odsłon: 1195

Galaretki dawniej były popularnym deserem, z tym że robiono je od podstaw samemu. Żelatyna w sklepach pojawiła się dopiero w połowie XIX wieku, wcześniej należało samodzielnie zrobić nawet „pierwiastek galaretujący”, dzięki któremu sok owocowy się zsiadał. W tym celu albo wygotowywano nóżki cielęce, albo róg jelenia, albo używano kleju rybnego – karuku.

Składniki

  • 1 litr wody
  • 600 g brzoskwiń
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 opakowanie żelatyny (przeznaczonej na 1 litr płynu)
  • pół cytryny
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z cukrem, aż się rozpuści. Dodać obrane ze skórki i pozbawione pestki brzoskwinie i gotować, dopóki nie zmiękną, ale jednocześnie nie rozpadną się. Po tym czasie wyjąć brzoskwinie i odsączyć, a do syropu wlać wino, sok z cytryny i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

    Przelać galaretkę do miseczek, dodać brzoskwinie, wstawić do lodówki. W ten sposób można zrobić galaretkę z dowolnych owoców. Wino można zastąpić innym alkoholem albo w ogóle z niego zrezygnować.

    Więcej prostych przepisów sprzed ponad stu lat znajdziesz na moim blogu Pularda. Stół sprzed wieków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń