Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, domowe lody bez cukru to idealna propozycja na upalne dni. Śmietankowo-bananowy smak, przełamany nutą cynamonu i kakao jest wręcz obłędny. Żadne sklepowe lody nie mają szans równać się z tym właśnie deserem. Ich dużą zaletą jest brak konieczności ubijania śmietanki. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do blendera i już! Masz gotową masę, którą trzeba zamrozić. Z powodzeniem możesz zrobić tylko połowę porcji lub ją podwoić – jeśli spodziewasz się gości lub chcesz podać własnoręcznie robione lody na imprezie rodzinnej.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Składniki
Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je w pojemniku przeznaczonym do zamrażania, przedzielone papierem do pieczenia. Włóż je do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Do blendera lub misy robota kuchennego włóż: zamrożone banany, zimny jogurt grecki, wanilię, kakao, cynamon i miód. Miksuj wszystko przez 3-5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przełóż masę do pojemnika odpowiedniego do zamrażania i wyrównaj łyżką. Na wierzchu połóż szczelnie fragment folii spożywczej. Pojemnik zamknij i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny lub do całkowitego zmrożenia.
Przy mocnym zmrożeniu wyjmij pojemnik z zamrażarki na ok. 15 minut przed podaniem.
Domowe lody bez cukru nakładaj specjalną łyżką do lodów do pucharków. Podawaj samodzielnie lub z owocami i innymi, ulubionymi dodatkami.