Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu lody karmelowe zyskały na ogromnej popularności dzięki modzie na słony karmel. Domowe lody karmelowe przygotowane według poniższego przepisu są równie pyszne z solą, jak i bez niej.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 61
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 37
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 61
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 37
Składniki
Wsyp cukier do garnka z nieprzywierającą powłoką. Podgrzewaj na średniej mocy palnika – bez mieszania! – do chwili, aż cukier się całkowicie rozpuści i zarumieni. Wówczas zdejmij garnek z palnika i natychmiast wlej do niego mleko. Wlewaj ostrożnie, ponieważ cukier mocno się spieni.
Ustaw garnek z powrotem na palniku, tym razem na niskiej mocy. Dodaj trochę soli (około ¼-½ łyżeczki). Podgrzewaj zawartość garnka do chwili, aż karmel rozpuści się w mleku. Przestudź.
Ubij żółtka na puszystą masę. Stopniowo dodaj do nich zawartość garnka, cały czas ubijając powstającą masę.
Ponownie podgrzej masę karmelową. Gotuj na wolnym ogniu (uważając, by nie zawrzała), aż zgęstnieje na tyle, by przestała spływać z grzbietu łyżki.
Przetrzyj masę karmelową przez sitko i połącz ze śmietaną kremówką oraz ekstraktem waniliowym. Schłodź masę w lodówce.
Schłodzoną masę karmelową zmiksuj, przelej do odpowiednio dużego pojemnika (około 1 l) i włóż na kilka godzin do zamrażarki. Co pewien czas miksuj lody, by były bardziej gładkie i puszyste.
Podawaj lody z polewą karmelową.