Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu lody karmelowe zyskały na ogromnej popularności dzięki modzie na słony karmel. Domowe lody karmelowe przygotowane według poniższego przepisu są równie pyszne z solą, jak i bez niej.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6074
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12934
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4678
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6074
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12934
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4678
Składniki
Wsyp cukier do garnka z nieprzywierającą powłoką. Podgrzewaj na średniej mocy palnika – bez mieszania! – do chwili, aż cukier się całkowicie rozpuści i zarumieni. Wówczas zdejmij garnek z palnika i natychmiast wlej do niego mleko. Wlewaj ostrożnie, ponieważ cukier mocno się spieni.
Ustaw garnek z powrotem na palniku, tym razem na niskiej mocy. Dodaj trochę soli (około ¼-½ łyżeczki). Podgrzewaj zawartość garnka do chwili, aż karmel rozpuści się w mleku. Przestudź.
Ubij żółtka na puszystą masę. Stopniowo dodaj do nich zawartość garnka, cały czas ubijając powstającą masę.
Ponownie podgrzej masę karmelową. Gotuj na wolnym ogniu (uważając, by nie zawrzała), aż zgęstnieje na tyle, by przestała spływać z grzbietu łyżki.
Przetrzyj masę karmelową przez sitko i połącz ze śmietaną kremówką oraz ekstraktem waniliowym. Schłodź masę w lodówce.
Schłodzoną masę karmelową zmiksuj, przelej do odpowiednio dużego pojemnika (około 1 l) i włóż na kilka godzin do zamrażarki. Co pewien czas miksuj lody, by były bardziej gładkie i puszyste.
Podawaj lody z polewą karmelową.