Do góry

Desery Przepis na:

Domowe lody McFlurry

Domowe lody McFlurry

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 2465

Domowe lody McFlurry to przepyszny, orzeźwiający, kremowy deser inspirowany popularnymi lodami z McDonald's. Takie lody to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk, który zauroczy nie jedno podniebienie, do ich przygotowania można użyć ulubione batony czy cukierki a także stopniować poziom słodkości dodając mniej mleka skodensowanego i więcej śmietanki kremówki w zależości od upodobań.

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 batony ( Lion, KitKat, cukierki M&M’sy )
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowe lody McFlurry

Przygotowanie

  1. Do wysokiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wlewamy mleko zagęszczone i całosć miksujemy jeszcze około 3 minut.
    Lody wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc i jeszcze kilkakrotnie w trakcie mrożenia je miksujemy, aby uzyskać puszystą konsystencję i rozbić tworzące się kryształki lodu.

  2. Batony umieszczamy w zamrażalniku na 1 godzinę. Zamrożone batony wkładamy do woreczka strunowego i rozbijamy je tłuczkiem do uzyskania pożądanej konsystencji.

  3. W połowie czasu mrożenia, gdy masa lodowa będzie gęsta ale jeszcze nie zbita, dodajemy połowę pokruszonych batonów, wszystko razem łączymy i ponownie masę lodową wstawiamy do zamrażalnika. Tak przygotowane lody przekładamy do pucharków, posypujemy pozostałymi pokruszonymi batonami i dekorujemy miętą lub melisą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń