Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe pączki zapraszam po przepis
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7906
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1186
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13679
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7906
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1186
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13679
Składniki
Domowe pączki. Potrzebuję cukier puder do posypania pączków 100gr margaryny lub masła rozpuszczam i odstawiam do ostudzenia ,1 szkl ciepłego mleka,4 jajka ,0,5 szkl cukru ,aromat rumowy lub inny połowa ,cukier wanilinowy , mąka 1 kg Jajka ubijam z cukrem ,50 gr drożdży rozpuszczam w ciepłym mleku wlewam do jajek ,wsypuję mąkę, dodaję aromat ,wlewam margarynę ,gdyby ciasto było za gęste można dodać troszkę mleka lub maki gdy za rzadkie ,wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę pod ściereczką .wyrośnięte ciasto biorę połowę na stolnicę i wałkuję z niego grubszy placek wycinam szklanką krążki jak na pierogi ,pączki robię tak biorę 2 wycięte placki które rozwałkowuję na większe niż te wycięte szklanką na dolny placek wykładam powidła na wierzch kładę drugi placek i do nich przykładam szklankę i wycinam pączka nadmiar ciasta wykorzystam potem do kolejnych pączków wykonanie jest w filmie .Wyszły 32 sztuki zrobione pączki zostawiam jeszcze z 10 minut by podrosły .Smażę na rozgrzanym oleju na po obu stronach ,przestudzone posypuję cukrem pudrem .