Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze własnoręczne domowe pieguski, szybkie i proste w wykonaniu. Smakują jeszcze lepiej niż kupne.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27398
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27398
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Masło i jajko w temperaturze pokojowej. Orzechy siekamy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, ja robię to w robocie kuchennym z ostrzami. Dodajemy jajko i dalej ucierając dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, rozpłaszczamy na 1,5 cm placek. Po cieście równomiernie rozsypujemy orzechy, rodzynki i kropelki czekoladowe.
Ciasto zwijamy i lekko ugniatamy. Potem odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Kulki układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, leciutko spłaszczamy i wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blaszki wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 20 minut.